Καθρέφτης, ο θαυματουργός!
Όσο κι αν δεν το πιστεύετε ο καθρέφτης αποτελεί το αγαπημένο διακοσμητικό στοιχείο κάθε διακοσμητή. Κι αυτό γιατί με την σωστή τοποθέτηση μπορεί να κάνει κυριολεκτικά «θαύματα» σε έναν χώρο. Ο καθρέφτης μπορεί να κάνει το δωμάτιο πιο φωτεινό, μπορεί να το κάνει να δείχνει μεγαλύτερο, μπορεί να δημιουργήσει ψευδαισθήσεις.
Διαβάστε όλα όσα χρειάζεται να γνωριζετε για έναν καθρέφτη πριν τον κρεμάστε στο τοίχο σας. Ποια είναι τα καλύτερα σημεία μέσα στο σπίτι για να τον βάλετε; Τι κλίση να του δώσετε; Αλλά και μικρά μυστικά διακόσμησης για κάθε δωμάτιο.
Καταρχάς θα πρέπει να γνωρίζετε πως δεν είναι όλοι οι καθρέφτες προορισμένοι για κρέμασμα. Κάποιοι καθρέφτες έχουν τόσο μεγάλο βάρος που είναι αδύνατον να κρεμαστούν με ένα μόνο καρφάκι. Αυτούς τους καθρέφτες είτε τους στηρίζουμε στο πάτωμα, είτε τους στερεώνουμε με καρφιά στην κάθε γωνία τους για να μην πέσουν απο το πολύ βάρος. Γιατί εκτός από το εικαστικό, σημασία έχει και η ασφάλεια.
Βάλτε κλίση: Κάθε φορά που στερεώνετε έναν καθρέφτη στον τοίχο να θυμάστε να δίνετε και μια μικρή κλίση προς τα κάτω, ώστε ο καθρέφτης σας να δείχνει το δωμάτιο κι όχι το ταβάνι. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσετε μια ψευδαίσθηση στο χώρο που θα κάνει το δωμάτιο να φαίνεται πιο μεγάλο και φωτεινό.
Προτιμήστε την κορνίζα: Ο καθρέφτης εκτός από διακοσμητικός είναι και χρηστικός. Αποτελεί το βασικό και αναπόσπαστο στοιχείο στο μπάνιο μας. Παρόλο που στα περισσότερα μπάνια ο καθρέφτης είναι κολλημένος στον τοίχο χωρίς κορνίζα, η με ντουλάπια δεξιά - αριστερά για λόγους αποθήκευσης, εσείς μπορείτε να κάνετε τη διαφορά βάζοντας στο μπάνιο σας έναν μεγάλο καθρέφτη με κορνιζα. ο μεγάλος καθρέφτης θα κάνει το μπάνιο σας να φαίνεται μεγαλύτερο και η κορνίζα θα δώσει μια πιο glamorous αίσθηση στο δωμάτιο.
Φωτίστε το σαλόνι: Για να φωτίσετε το σαλονι σας, βάλτε τον καθρέφτη στον τοίχο που βρίσκεται απέναντι από το παράθυρο ή την μπαλκονόπορτα του δωματίου. Με αυτόν τον τρόπο το εξωτερικό φως θα αντανακλά στον καθρέφτη και θα δημιουργεί μια πιο cosy ατμόσφαιρα.
Φωτίστε το χολ: Οι περισσότεροι διακοσμητές συμφωνούν πως το καλύτερο σημείο για να βάλετε έναν καθρέφτη είναι η είσοδος του σπιτιού. Βάζοντας έναν καθρέφτη στο χολ από την μια φωτίζετε τον μικρό αυτό χώρο, κι από την άλλη τσεκάρετε και τις λεπτομέρειες της εμφάνισής σας κάθε φορά που βγαίνετε από το σπίτι.
Ταιριάξτε τον με τον φωτισμό: Αν θέλετε να κρεμάσετε έναν καθρέφτη στην τραπεζαρία τότε καλό είναι να διαλέξετε κάποιον που θα ταιριάζει με την υπόλοιπη διακόσμηση. Μπορεί να είναι ένας καθρέφτης- ρολόι για τα πιο μοντέρνα, minimal σπίτια ή ένας vintage καθρέφτης με σκαλιστή κορνίζα για τα πιο πλούσια διακοσμητικά δωμάτια.
Προσέξτε τις διαστάσεις: Οι γραμμές που δημιουργούμε στο χώρο μας παίζουν καθοριστικό ρόλο για ένα αρμονικό αποτέλεσμα. Καλό είναι, λοιπόν, να θυμάστε πως τα ψηλοτάβανα δωμάτια χρειάζονται κάθετους καθρέφτες ενώ στα μακρόστενα δωμάτια ταιριάζουν καλύτερα οι παραλληλόγραμμοι, οριζόντιοι καθρέφτες.
Extra tip:
Αν δεν θέλετε να τρυπήσετε τον τοίχο για να βάλετε έναν καθρέφτη, απλά μην κρεμάστε τον καθρέφτη σας. Άλλωστε αυτή είναι και η τελευταία λέξη της μόδας! Κάντε τον χώρο σας να δείχνει πολύ μεγαλύτερος και φωτεινός ακουμπώντας έναν μεγάλο καθρέφτη σε μια γωνιά του καθιστικού σας. Αμέσως ο χώρος σας θα αποκτήσει χαρακτήρα και θα δημιουργήσετε μια νέα εικαστική πρόταση.